مراسم تحلیف ۴۱۰ نفر از کارآموزان وکالت با حضور رئیس، نواب رئیس، اعضای هیأتمدیره، اعضای کمیسیون اختبار و کارآموزی، دکتر محمد آشوری استاد برجسته آيين دادرسى كيفرى و وكيل دادگسترى، کارآموزان وکالت و خانوادههای آنها برگزار شد و کارآموزان وکالت با اتیان سوگند رسما ردای وکالت دادگستری به تن کردند. در این مراسم که با پخش سرود ملی و قرائت آیاتی چند از قرآن کریم آغاز گردید ابتدا دبیر کمیسیون کارآموزی گزارشی از روند کار کمیسیون و اختبار این دوره ارائه داد.
هوشنگ پوربابایی با بیان اینکه در این دوره ۵۲۹ نفر اتمام دورهی کارآموزیشان را با تسلیم مدارک اعلام نمودند، اظهار داشت: اعضای کمیسیون با تلاش فراوان تمامی گزارشها را بررسی کردند. سپس اختبار کتبی در سه روز و اختبار شفاهی نیز در روزهای مشخص برگزار گردید که در نهایت تعداد ۴۱۰ نفر از کارآموزان پذیرفتهشده در این مراسم حضور پیدا کردند و سوگند یاد میکنند.
وی تصریح کرد: امیدواریم از این تاریخ با پاسداری از سوگندی که یاد میکنید، در راه احقاق حق و جلوگیری از ظلم کوشا باشید.
سپس رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز طی سخنانی اظهار داشت: افتخار میکنم در جلسهای حضور دارم که کارآموزان به مقام وکالت پایهیک دادگستری نایل میآیند. خطاهای یک کارآموز تا قبل از رسیدن به این جایگاه، کمتر به تخلف انتظامی تبدیل میشد و اشتباهاتش کمتر دیده میشد، چراکه وکیل سرپرست در کنارش بود و در مشورت گرفتن و نظارت کموبیش وکیل پایهیکی را به همراه داشت.
دکتر عیسی امینی با بیان اینکه کارآموزان امروز برای ارتقای این جایگاه باید سوگند یاد کنند، اظهار داشت: سوگند اعترافی است که کارآموز از روی شرف و ناموس خود یاد میکند تا عادل باشد، به مقررات احترام بگذارد، برخلاف شرف وکالت اقدام و اظهاری نداشته باشد و نسبت به مقامات، موکل و اصحاب دعوا احترام را رعایت کند، از اِعمال نظریات سیاسی و همینطور کینهتوزی و انتقام جويى بپرهیزد، راستی و درستی را رویهی کار خود قرار دهد و مدافع حق باشد.
وی با بیان اینکه وکیل باید این صفات را داشته باشد ولی مقامی تعیین نشده است که داشتن یا نداشتن این شرایط معنوی را احراز کند، تصریح کرد: وکیل خودش باید با سوگند تعهد کند که به این اوصاف عمل نماید، یعنی باز قانونگذار به او اعتماد میکند.
امینی با تأکید بر اینکه این شرایط، اوصاف «محسنین» است نه افراد عادی، عنوان کرد: پس، امانت سنگین و تعهد گرانی بر گردن وکیل گذاشته شده است و باید مواظب این امانت باشیم که نقض آن را تخلف از سوگند مینامند. امروز سوگند یاد میکنید که ملتزم به همهی این اوصاف باشید.
دکتر عیسی امینی در ادامه افزود چرا این مقام و جایگاه به وکیل اعطا شده است و چرا وکیل همشأن قاضی و کانون وکلای دادگستری مرکز، همشأن دادستانی کل کشور است؟ چرا وکیل مستقل است و کانون وکلا نیز استقلال دارد؟
وی با تأکید بر جایگاه وکیل در احقاق حق و اجرای عدالت و ضرورت داشتن استقلال و اقتدار، خاطرنشان کرد: این جایگاه تکالیفی دارد که یکجا در متن سوگند وجود دارد. وکیل در مقابل این شأن و اختیارات، تعهداتی نیز دارد.
رئیس کانون وکلا با تأکید بر اینکه وکیل دادگستری جزء لاینفک دادرسی منصفانه است اظهار داشت: وکیل حق ندارد در خواستهی موکل شریک شود و در قرارداد حقالوکاله وجهالتزام بگذارد. او نباید در حقالوکاله شریک شود و یا با اشتراط عقد وکالت دادگستری در عقد لازم، موکل را ناچار به عدم عزل بسازد. زیرا عقد وکالت دادگستری با توجه به مقررات حاکم، نیمنگاهی به قواعد امری نیز دارد.
همهی این اوصاف و تکرارشان در متن سوگند نشان میدهد که از وکیل انتظار میرود باشرف و صادق باشد. ممکن است هر یک از هجده عضو هیأتمدیره تمایل سیاسی داشته باشند، اما تفکرات و تمایلات سیاسی خود را در کار کانون وکلا و وکالت دخیل نمیکنند. نه کانون تفکر سیاسی دارد و نه وکیل در مقام دفاع تفکر سیاسی دارد و باید از هر متهمی با شجاعت و صداقت دفاع کند. همه میدانیم دفاع وکیل از مجرم سیاسی و یا قاتل به منزلهی این نیست که عقیده و یا تفکر ایشان را پذیرفته است، بلکه از وی در محکمهی صالح و در حدود قانون دفاع میکند.
وی افزود: هرچه جایگاه و اختیارات شخص بالاتر باشد، مسئولیتش نیز بیشتر است. وکیل دادگستری نیز که یکی از دو بازوی عدالت است با بار مسئولیت بیشتری مواجه است. جایگاه وکیل با رعایت اخلاق حسنه و داشتن دانش و انضباط کاری، معنا پیدا میکند.
وی خطاب به کارآموزان اظهار داشت: امیدوارم ردايى که بر تن میکنید و كسوتى كه پيشه نموديد تا اخر عمر همراه شما باشد. این لباس، کسوت شرف و دفاع از حق است. در پایان آرزوی بهروزی برای کارآموزان عزیز و خانوادهی محترمشان را دارم و سعادت جامعهی وکالت را از خداوند متعال خواستارم.
مراسم با پخش کلیپی ادامه پیدا کرد.
در ادامه نایبرئیس کانون وکلای مرکز طی سخنانی اظهار داشت: چرا وکیل باید سوگند یاد کند و چه مشاغلی برای شروع کار سوگند یاد میکنند؟ محور همهی مشاغلی که باید سوگند یاد کنند مسئلهی حق و حقمحوری است. نمایندهی مجلس برای اینکه حقوق ملت را رعایت کند باید سوگند یاد کند. پزشکان نیز باید سوگند یاد کنند چراکه حق بر سلامت و تشخیص درست است. قاضی هم باید سوگند یاد کند چراکه باید بر مبنای حق حرکت کند و به حاکمیت و مردم تکیه نکند، باید نگاهش به حق و حقیقت باشد.
دکتر جعفر کوشا با طرح این سؤال که چرا وکیل دادگستری هم باید سوگند یاد کند؟ خاطرنشان کرد: چون وکیل حلقهی اتصال مردم با حكومت است. باید حق را دنبال کند، رازدار باشد، تخصص و شرافت داشته باشد، از حقوق حقهی موکل دفاع کند، شجاعت داشته باشد، دفاعیات عالمانهای داشته باشد.
وی تأکید کرد: در هر جایی از دنیا که مقنن بنا را بر این گذاشته است که باید سوگند یاد شود مبنایش دفاع از حقوق ملت، حقوق ملی و ارزشها است.
نایبرئیس کانون خطاب به کارآموزان تأکید کرد: امروز که به کسوت وکالت نایل میشوید باید از حق دفاع کنید.
در ادامه رتبههای برتر این دورهی اختبار قرائت شد و سپس کارآموزان با اتیان سوگند وکالت رسما وارد جرگه وکالت شدند.
عشرت عبداللهی – تحریریه سایت کانون وکلای دادگستری مرکز